Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση του κοινού το Φεστιβάλ «Break The Chain»

Το διήμερο  22 & 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το 2ο φεστιβάλ Break The Chain, με αφορµή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων. Το πολυθεµατικό Φεστιβάλ είχε στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα που αφορούν στην εµπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Αnti-Τrafficking Campaign). Αποτέλεσε μια πρωτοβουλία – ομπρέλα όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών εταίρων, των ΜΚΟ, καλλιτεχνικών ομάδων και πρωτοβουλιών Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλή Μοσκώφ, και σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αθηναίων, την Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων και την πολιτιστική πλατφόρμα elculture.

Περισσότεροι από 6 χιλιάδες επισκέπτες προσήλθαν στην Τεχνόπολη για να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο περιεχόμενο με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την δραστηριοποίηση στο ζήτημα του Human Trafficking που αποτελεί το τρίτο οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως με εκατομμύρια θύματα σε όλο το φάσμα της Εκμετάλλευσης και Εμπορίας Ανθρώπων.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 8 εκθέσεις, φωτογραφίας, εικαστικών, video installation,  ζωγραφικής και γραφιστικής. 10 Workshops για μεγάλους και παιδιά. 13 performances, θεάτρου, μουσικής, χορού, αφήγησης. 5 προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ άνοιξε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης στην Ημερίδα που διοργανώθηκε για πρώτη φορά τη χώρα, ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο για θέματα που δεν έχουν ακόμα αποτελέσει αντικείμενα προβληματισμού και ενεργοποίησης δυνάμεων για την καταπολέμηση του ζητήματος στη χώρα μας. Την Ημερίδα χαιρέτισαν οι συνδιοργανωτές εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώθηκε το πολυθεματικό διήμερο. Συνδιοργανωτές και ομιλητές της Ημερίδας ήταν επίσης ο Περικής Τζιάρας, Πρόεδρος του ΕΚΚΑ, ο Δανιήλ Εσδράς , Πρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Πρόνοιας & Ισότητας, ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών από τις Γερμανική, Γαλλική, Σλοβενική και Καναδική Πρεσβεία. Εκπρόσωποι των χορηγών του Break The Chain, η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη του Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης και ο Πάκης Παπαδημητρίου, corporate quality manager, του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

 

Δήλωσαν για το Break The Chain

Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ

«Το Break the Chain2 ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το μήνυμα μας βρήκε χιλιάδες αποδέκτες και υποστηρικτές. Η κοινότητα μας δυναμώνει διαρκώς την φωνή της και οικοδομεί ισχυρότερες συνέργειες. Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε ακόμα μια πλατφόρμα συναντήσεων που επαναλαμβάνουν μονότονα τις ίδιες διαπιστώσεις μεταξύ των ίδιων ανθρώπων. Σε αυτό το δεύτερο βήμα της πορείας μας προσελκύσαμε συλλογικότητες που δεν είχαν μέχρι σήμερα ένα κοινό σημεία αναφοράς. Το όραμά μας είναι η καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Να αποτελέσουμε απόδειξη οτι ο πολιτισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στην συναίσθηση της δικής τους ευθύνης και δυνατότητας να συμβάλουν σε μια δικαιότερη κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Δώρα Κατσιβαρδάκου, Διευθύντρια Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς

«Το Break the Chain δίνει την ευκαιρία σε όλους, άνδρες και γυναίκες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ενεργούς πολίτες, να ενημερωθούν, να πάρουν θέση και να αποδομήσουν τα στερεότυπα που ανέχονται και αναπαράγουν την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων».

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ

«Θεωρούμε ‘χρέος’ μας τη συμμετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης στη χώρα μας για το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Υποστηρίζοντας  την εκστρατεία Break the Chain και, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Break the Chain #2, εναντιωνόμαστε ενεργά στο human trafficking και ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας».

Υπουργείο Εσωτερικών – Μεταναστευτική Πολιτική , Άλκης Σουλιώτης 

Το Break the Chain 2  έδωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολυτομεακής συνεργασίας αναφορικά με το θέμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και εμπορίας. Η ταυτόχρονη παρουσία καλλιτεχνικών κι επιστημονικών προτάσεων καθώς επίσης και των θεσμικών και οργανωσιακών παρεμβάσεων ήταν το συστατικό που όφειλε να υπάρχει για να εξασφαλιστεί η  δυναμική της εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του ευρέος κοινού. Είμαστε ευτυχείς που υποστηρίξαμε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο και ελπίζουμε να μην πάψει να εξελίσσεται και να περιλαμβάνει περισσότερους φορείς και διευρυμένο κοινό.  Ευχαριστούμε το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για την πρόσκληση συμμετοχής στο Break the Chain 2 

Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης- Υπουργείο Εσωτερικών- Μεταναστευτική Πολιτική, Σοφία Τσούρτη, Προϊσταμένη Τμήματος Ενημέρωσης, Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

Στο Break the Chain II είχαμε τη χαρά να δούμε μια συντονισμένη προσπάθεια χαρτογράφησης του τοπίου στο οποίο όλοι καλούμαστε να εξετάσουμε τα όρια της δυνατότητας συνεισφοράς μας στο εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα της θραύσης των αλυσίδων της εκμετάλλευσης.  Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις ενδυνάμωσαν ουσιαστικά το εγχείρημα του Break the Chain II  καθώς μετέφεραν το μήνυμα της αναγκαίας θραύσης των αλυσίδων άλλοτε άμεσα κι άλλοτε υπαινικτικά, σε όλες τις περιπτώσεις όμως δυναμικά. Ευχαριστούμε το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, για την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτήν την υπό διαμόρφωση κοινότητα, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν ρητά τον συντεταγμένο αγώνα ενάντια στην θραύση των δυσθεώρητων αλυσίδων της σιωπής και της συνενοχής.  

Σλοβενική Πρεσβεία

«Θέλουμε να συγχαρούμε το Break the Chain και τους συνδιοργανωτές για ένα εξαιρετικό διήμερο. Εγινε μια σπουδαία δουλειά και αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

FriedrichNaumannStiftung für die Freiheit, Αθανάσιος Γραμμένος

«Ο άνθρωπος, ως φορέας φυσικών δικαιωμάτων, δεν είναι εμπορεύσιμος. Σήμερα, ο πόλεμος, η προσφυγιά, η οικονομική κρίση και οι ανισότητες καθιστούν πολλές ομάδες ευάλωτες στα δίκτυα εμπορίας κι εκμετάλλευσης. Ο θεσμός του Break the Chain μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ευρέως γνωστό το πρόβλημα και το κυριότερο να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Στηρίζουμε έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία κι αγωνιζόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς για να σπάσει η αλυσίδα της προκατάληψης και της εκμετάλλευσης ανθρώπων».

Leave a Reply